Hogyan kell szedni a Duphalac-ot székrekedés esetén?

A Duphalac belsőleges oldatot hígítva és hígítatlanul is lehet alkalmazni. A laktulóz-adagot egyszerre kell lenyelni, nem szabad hosszabb ideig tartogatni a szájban. Az adagolást a beteg egyéni szükségletének megfelelően kell meghatározni.

duphalac-termek

Napi egyszeri laktulóz-adagolás esetén lehetőleg mindig ugyanabban az időben történjen a bevétel, pl. reggeli közben. Székletlágyítókkal történő kezelés alatt ajánlatos a nap folyamán elegendő mennyiségű (1,5-2 liter, azaz 6-8 pohár) folyadékot fogyasztani.

Adagolás székrekedés esetén, illetve amikor orvosi szempontból lágy széklet javallt: A napi laktulóz-adagot be lehet venni egy adagban vagy két részre osztva, mérőpohár segítségével adagolva. Néhány nap elteltével a kezdő adagot le lehet csökkenteni a fenntartó adag szintjére, a kezelésre adott választól függően. Több (2-3) nap is eltelhet, mire a kezelés hatása jelentkezik.

 

Kezdő adag
ml/nap 

Fenntartó adag
ml/nap 

Felnőttek és 15-17 éves serdülők

15-45 ml (1-3 tasak /evőkanál*)     

15-30 ml (1-2 tasak /evőkanál )

7-14 éves gyermekek

15 ml(1 tasak /3 kávéskanál**

10-15 ml(1 tasak /2-3 kávéskanál)

 

1-6 éves gyermekek

5-10 ml (1-2 kávéskanál)

5-10 ml  (1-2 kávéskanál)

1 év alatti csecsemők

legfeljebb 5 ml (1 kávéskanál)

legfeljebb 5 ml (1 kávéskanál)

* 1 evőkanál = 15 ml oldat = 10 g laktulóz
** 1 kávéskanál = 5 ml oldat = 3,3 g laktulóz

Egy tasak 15 ml oldatot tartalmaz.

Ha a fenntartó adag 15 ml-nél kevesebb, a tartályos kiszerelésű Duphalac-ot kell alkalmazni.

Csecsemők és 7 éven aluli gyermekek esetében a pontos adagolás érdekében a tartályos kiszerelésű Duphalac-ot kell használni.

Ez a készítmény laktózt, galaktózt és kis mennyiségű fruktózt tartalmaz. Ritkán előforduló, örökletes fruktóz-, ill. galaktózintoleranciában, laktázhiányban vagy glükóz─galaktóz-malabszorpcióban a készítmény nem szedhető.

A székrekedés esetén alkalmazott átlagos adagok általában nem okoznak problémát a cukorbetegeknek.